LIFE-WRITING:
ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ

Εργαστήριο δημιουργικής γραφής με τις αρχές και μεθόδους της Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας (Narrative Therapy).

Το εργαστήριο «Γράφοντας τον εαυτό» έχει δυο συμπληρωματικές κατευθύνσεις:

Ο ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ

Η πρώτη κατεύθυνση (έξι συναντήσεις) στρέφεται προς τον ίδιο μας τον εαυτό και επιδιώκει να επισκοπήσει, να κατανοήσει και να ξαναγράψει τις αφηγήσεις  που μας συγκροτούν ως πρόσωπα. Οι αρχές εδώ αντλούνται από την Αφηγηματική Ψυχοθεραπεία (Narrative Therapy) και την αντίληψη ότι ο ψυχισμός μας διαμορφώνεται από ιστορίες: ιστορίες σχέσεων, βιωμάτων, συναισθημάτων, τραυμάτων και επιβραβεύσεων. Η επιδίωξη να τις αντιληφθούμε, να τις διατυπώσουμε, να ανασύρουμε τις πιο βαθιά κριμένες από αυτές και να ξαναγράψουμε τις πλέον κυρίαρχες με μια πιο ενισχυτική για εμάς εκδοχή.

ΤΟ ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΟ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

Η δεύτερη κατεύθυνση (έξι συναντήσεις) στρέφεται προς την επικοινωνία και τους άλλους και έρχεται ως επόμενο βήμα να γράψει τις νέες αφηγήσεις για τον εαυτό. Να εφεύρει τις νέες ιστορίες  για την ύπαρξή μας. Ο σκοπός μας εδώ είναι να γράψουμε λογοτεχνία που ξεκινά από εμάς αλλά  προσφέρεται στον αναγνώστη, εμπεριέχοντας όλη τη γνώση και τον πλούτο των ιστοριών που μας δημιουργούν ως πρόσωπα.

Η ευρεία κατηγορία που ορίζουμε ως Γραφή-ζωής (Life-writing) περιλαμβάνει όλους αυτούς τους τρόπους με τους οποίους γράφουμε τον εαυτό μας: κυριολεκτικά ή κεκαλυμμένα, μυθοπλαστικά ή μη, μέσα από το μυθιστόρημα, το διήγημα, το θέατρο, τη βιογραφία, την αυτο-μυθοπλασία, τον εσωτερικό μονόλογο κ.ο.κ.

Ο ΕΑΥΤΟΣ

Στο εργαστήριο η στόχευσή μας θα είναι παραγωγική: διερευνούμε → αποκαλύπτουμε → δημιουργούμε. Όλα καταλήγουν σε μια λογοτεχνία που δεν «γράφει για τον εαυτό μας» αλλά «γράφει τον εαυτό μας» με επιτελεστικό τρόπο, κάτι που θα μπορούσε να πει κανείς ότι πράττει πάντοτε η ουσιαστική σχέση μας με τη γραφή.


Φωτογραφία: Χρήστος Χρυσόπουλος, 2020


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι μέθοδοι της Αφηγηματικής Ψυχοθεραπείας περιλαμβάνουν τη συγγραφή με συγκεκριμένη συγκρότηση όπως λ.χ. οι αφηγήσεις εξωτερίκευσης, το αναστοχαστικό ημερολόγιο, το «Δέντρο της ζωής», οι αφηγηματικοί χάρτες, οι αφηγήσεις μοναδικών εκβάσεων, θεραπευτικές καταγραφές, το αρχείο της μνήμης … και άλλες. Οι συμμετέχοντες θα καθοδηγηθούν μέσα από αυτές σε μια διαδρομή αυτογνωσίας.

Η μεθοδολογία της δημιουργικής γραφής που ακολουθεί, στηρίζεται σε μια αλληλουχία ασκήσεων και θεωρίας που σταδιακά ενδυναμώνει μια προσωπική φωνή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενότητες όπως:
→ Θεμελιώδης διαχωρισμός της δημιουργικής διαδικασίας από τη διαδικασία της γραφής.
→ «Ο κόσμος γύρω μας». Συγγραφικός τόνος, αναπαράσταση, παρατήρηση, τα υλικά της μυθοπλασίας κ.λπ.
→ Φαντασία. Η φαντασία ως πηγή ιδεών, η αυτονομία της φαντασίας, ρεαλισμός-αληθοφάνεια.
→ Οι δομικές αρχές της αφήγησης. Γραμμικότητα, επανάληψη, παραλλαγή, επίθεση κ.λπ.
→ Διήγηση/Storytelling. Η σχέση της μυθοπλασίας με την αφήγηση, την προφορικότητα και τη μαρτυρία.
→ Η μεταφορά της μνήμης και της εμπειρίας στην αφήγηση του εαυτού.


ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ & ΥΛΙΚΟ

Κάθε συνάντηση περιλαμβάνει ομαδική εργασία, δίνονται στους συμμετέχοντες αναλυτικές σημειώσεις και βιβλιογραφία. Το πρόγραμμα δίνει όλες τις σημειώσεις ψηφιακά και δεν απαιτείται η αγορά κανενός βιβλίου. Χρησιμοποιούμε ασκήσεις γραφής, συλλογικό γράψιμο, διαδικτυακά εργαλεία, αναγνώσεις, συλλογή αρχείου, ηχογραφήσεις … κ.ά.


ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

→ Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 12 τρίωρες συναντήσεις.
→ Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν δια-ζώσης αλλά προβλέπεται και η συμμετοχή μέσω τηλεδιάσκεψης για όσους κατοικούν εκτός Αθηνών.
→ Η ομάδα εργασίας περιορίζεται στα οκτώ μέλη.
→ Δεν απαιτείται προηγούμενη συγγραφική ή θεραπευτική εμπειρία.
→ Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται στο κέντρο των Αθηνών σε χώρο και χρόνο που θα επιλεγεί με συμφωνία της ομάδας.
→ Το εργαστήριο έχει βιωματική φύση, τηρεί αυστηρούς κανόνες δεοντολογίας και εχεμύθειας και λόγω της φύσης του απαιτεί μια ολιγομελή και αφοσιωμένη ομάδα εργασίας.
→ Θα πραγματοποιηθεί ομαδική διαδικτυακή συνάντηση παρουσίασης τους προγράμματος με όλους τους ενδιαφερόμενους οι οποίοι θα ειδοποιηθούν με email.
→ Το κόστος του προγράμματος είναι €500 και καταβάλλονται σε δύο ισόποσες δόσεις με την έναρξη κάθε σκέλους (στην πρώτη και στην έκτη συνάντηση).


ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Παρακαλούμε στείλτε στη διεύθυνση kairos.politismou.contact@gmail.com:
→ Στοιχεία επικοινωνίας (Ονοματεπώνυμο και email) και έτος γέννησης.
→ Αν ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε δια-ζώσης ή εξ’ αποστάσεως.
→ Μια σύντομη παράγραφο που εξηγεί το ενδιαφέρον σας για το πρόγραμμα.


Ο ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

Ο Χρήστος Χρυσόπουλος (Αθήνα, 1968) ασχολείται με διαφορετικά είδη λογοτεχνίας (πεζογραφία, δοκίμιο, χρονικό), με τη θεωρία λογοτεχνίας και τη φωτογραφία. Διδάσκει δημιουργική γραφή από το 2008. Ήταν υπεύθυνος για τα εργαστήρια Πεζού Λόγου στο ΕΚΕΒΙ, έχει αναπτύξει παιδαγωγικό υλικό για τη Δημιουργική Γραφή στο ΕΚΠΑ, διευθύνει το πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής στις Εκδόσεις Νεφέλη. Έχει αναπτύξει προγράμματα γραφής σε μονάδες ψυχικής υγείας (ΠΥΞΙΔΑ) και στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ). Έχει ολοκληρώσει  Πιστοποιημένη Εξειδίκευση (PGCert) «Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία: Αφηγηματικές, Διαλογικές και Σχεσιακές Προσεγγίσεις» στο Παν/μιο Αθηνών.

Κυκλοφορούν 19 βιβλία του. Έχει βραβευτεί με το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (2008), το διεθνές βραβείο Balkanika (2015) και τα γαλλικά βραβεία Prix Ravachol (2013) και Prix Laure Bataillon (2014). Το 2015 η Γαλλική Δημοκρατία του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών. Συγγραφέας της πόλης της Ζυρίχης (2020), μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πολιτισμού (ECP) και Iowa Fellow του Διεθνούς Προγράμματος Συγγραφέων IWP (2007). Το 2021 ήταν Επίτιμος Πρόεδρος του βραβείου Goncourt στην Ελλάδα. Ίδρυσε και διηύθυνε το διεθνές λογοτεχνικό φεστιβάλ DaseinFest στην Αθήνα (2006–2011). Διετέλεσε βοηθός Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά τη διετία 2019–2020. Έχει δώσει διαλέξεις και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες φεστιβάλ στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και έχει επιμεληθεί συλλογικές εκδόσεις και εκδοτικές σειρές στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Τα βιβλία του κυκλοφορούν μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες. Η φωτογραφική του εργασία έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στη Γαλλία. Είναι συν-ιδρυτής του οργανισμού Καιρός Πολιτισμού και των Υπηρεσιών Επιμέλειας ΥΦΕΓΝΗ*.

Κατεβάστε το πλήρες βιογραφικό του εισηγητή:
PDF